Dinsdag 12 november
De presentaties
Bekijk hier de sheets die vertoond zijn tijdens de presentaties op deze congresdag.
Dit was het programma
Het accent lag hier op transmurale zorg en (interprofessionele) samenwerking tussen verpleeghuis en ziekenhuis. Voor (aankomend) verpleegkundigen, verzorgenden en alle aanverwante beroepen en groepen.
lees meerDit was het programma
Deze congresdag startte met keynotes door Bianca Buurman en Anneke van Vught. Daarnaast kon men aansluiten bij twee rondes workshops.
-
Het dichten van de zorgkloof: verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten bouwen aan de toekomst.
De zorgsector staat voor een groeiende uitdaging: de zorgvraag blijft stijgen, terwijl het aantal professionals afneemt. Dit schetst een complex en overweldigend beeld, maar biedt ook nieuwe kansen voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Jullie zijn immers degenen die de praktijk het beste kennen, de behoeften van de cliënten en naasten zien, en begrijpen wat er nodig is om de zorg toekomstbestendig te innoveren. Verpleegkunde vormt daardoor de sleutel tot de oplossingen van vandaag én morgen. In deze keynote willen we samen met jullie drie essentiële thema’s verdiepen: de zorg in de laatste levensfase, het toenemende aantal crisissituaties in de thuissituatie, en de loopbaan van de toekomst. Hoe kunnen we de zorg duurzamer en toekomstbestendig organiseren, en welke rol kunnen jullie als professionals daarin spelen?
Anneke van Vught
Anneke van Vught is Chief Healthcare van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de functie van Chief Healthcare geeft Anneke zorginhoudelijk advies aan verschillende directies binnen de NZa waarbij passende zorg centraal staat. Hierbij heeft ze oog voor geïntegreerde zorg vanuit sector- en domeinoverstijgende samenwerking. Anneke is opgeleid tot verpleegkundige en wetenschapper. Ze heeft jarenlange onderzoekservaring in de organisatie van zorg.
Bianca Buurman
Bianca Buurman is bestuursvoorzitter van V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Daarnaast is zij werkzaam als hoogleraar acute ouderenzorg in het Amsterdam UMC. Zij startte haar loopbaan als (oncologie)verpleegkundige in het AMC en was in 2020 Chief Nursing Officer bij het ministerie van VWS.
V&VN is met 105.000 leden de grootste beroepsvereniging in de zorg. De belangrijke ontwikkelingen in de zorg vinden de komende jaren plaats in het verpleegkundig en verzorgend domein: preventie, verbeteren van gezondheid, het bevorderen van lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren en zelfredzaamheid. De komende jaren zet V&VN zich in voor 1) het ontwikkelen, toegankelijk maken en delen van beroepsinhoudelijke kennis, gericht op de toepassing in de praktijk vanuit het kennisinstituut V&VN, 2) onderwijs en leven lang ontwikkelen van alle beroepsgroepen en 3) vergroten van professionele zeggenschap. Op deze manier maken wij samen de zorg beter.
-
door Ruth Pel
Als verpleegkundige sta je dagelijks met je collega’s voor de uitdaging om kwalitatieve zorg te bieden aan een groeiend aantal oudere cliënten. Om de zorg nu en in de toekomst toegankelijk te houden, werken we in Nederland steeds meer volgens de principes van Passende zorg. De verschuiving van een ziektegerichte naar een persoonsgerichte aanpak, waarbij Samen Beslissen centraal staat, is essentieel om Passende zorg te realiseren voor ouderen met een kwetsbare gezondheid.
Ruth Pel, bijzonder lector Samen Beslissen bij de HAN en onderzoeker bij Vilans, neemt je mee in de methodiek van persoonsgericht Samen Beslissen en deelt de ervaringen van zorgprofessionals en ouderen. Ze gaat met je in gesprek over jouw dagelijkse praktijkervaringen en geeft je tips en trucs om ook in jouw organisatie de omslag naar persoonsgericht Samen Beslissen te maken! -
door Hetty Peeters en Chantal Lukken-Veenman
Zie jij zorgtechnologie als duurzame oplossing voor de zorg? Of blijf je er het liefste zover mogelijk vandaan? Misschien vind je het wel super interessant, maar stiekem ook een beetje spannend om in te zetten?
Graag nemen we je tijdens deze workshop mee in de mogelijkheden die zorgtechnologie te bieden heeft, maar nemen we ook de tijd om te luisteren naar de uitdagingen die je wellicht ervaart tijdens je werk, bij je team en/of de cliënt. We kijken uit naar je komst! -
door Stan de Kleijn en Jacqueline Bouten
De inzet van medisch service centers heeft veranderingen tot gevolg voor de patiënt. Voor monitoringsverpleegkundige, maar ook voor kliniek. Wat levert dit op voor een ieder? Hoe werken we samen met elkaar?
-
door Rita Arts
Het arbeidsmarktvraagstuk binnen de zorgsector vraagt om innovatie en creativiteit. Op welke wijze kunnen we als sector een antwoord geven op de maatschappelijke opgaven? De antwoorden op deze ene vraag zijn uiteenlopend: strategische personeelsplanning in relatie met informele zorg, flexibiliteit van arbeid in relatie met zorg- en werkprocessen, goed werkgeverschap, wat betekent de betrokkenheid en inzet van niet-professionals. Op basis van onze eerst ervaringen binnen de caresector is er ruimte in de workshop om in dialoog de creativiteit met de deelnemers aan te boren en nieuwe ideeën uit te wisselen.
Donderdag 14 november
De presentaties
Bekijk hier de sheets die vertoond zijn tijdens de presentaties op deze congresdag.
- Samen op weg naar groene zorg, voor nu én later! (Sivera Berben)
- Jouw verpleegkundige invloed op planetaire gezondheid: pak dat leiderschap (Anne Brouwer)
- Duurzaam inzetbaar met een inspirerende werkomgeving (Hester Vermeulen en Catharina van Oostveen)
- Masters advanced nursing practice (Jeroen Peters)
Dit was het programma
Tijdens dit congres stond de ontwikkeling van onze verpleegkundige professie centraal. Er was volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten, ervaringen te delen en te leren van vakgenoten.
lees meerDit was het programma
Deze congresdag bestond uit twee keynotes, twee rondes waarin men kon kiezen uit vijf deelsessies, en tussendoor de pitches en uitreiking van de Rijn-, Waal-, en Maasprijzen.
-
De keynote prikkelt de deelnemers om samen stil te staan bij de impact van onze zorgverlening op het milieu. Wat is de invloed van klimaatverandering op de zorg, maar ook: hoe draagt de zorg bij aan het klimaatprobleem? Beter nog, welke kansen liggen er voor de praktijk en opleiding van verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in alle domeinen van de zorg? Wat is planetary health en hoe kunnen we onze footprint verminderen?
De keynote geeft een overzicht op dit onderwerp, laat recente ontwikkelingen in binnen- en buitenland zien en geeft praktische tips waar je informatie en best practices kunt delen en halen.
Sivera Berben
-
- Deelsessie 1: Groene verbetering, van idee naar werkelijkheid
Interactieve workshop door Sivera Berben
In deze deelsessie gaan we met de deelnemers uit de verschillende werkvelden actief aan de slag in twee tot drie subgroepen. Samen bekijken we wat we doen op het gebied van groene zorg en waar we nog kansen zien of stappen willen maken. Elk groepje gaat met één idee ook echt ter plekke aan de slag.
- Deelsessie 2: Jouw verpleegkundige invloed op planetaire gezondheid: pak dat leiderschap
Interactieve workshop door Anne Brouwer
Word de duurzame verpleegkundige van de toekomst en ontdek de kracht van planetaire gezondheid en duurzame zorg als jouw basis. In een wereld die schreeuwt om verandering ben jij een belangrijke sleutel tot een gezondere planeet en samenleving. Na deze workshop begrijp je hoe duurzame veranderingen in je dagelijks werk een positieve impact kunnen hebben op onze wereld.
- Deelsessie 3: Welzijn werkt: een werkomgeving die jou versterkt
Interactieve lezing door Amber Boskma
In deze sessie brengen we interventies aan het licht die zijn gericht op het aanpassen van het werk of de werkomgeving. Hierbij wordt duidelijk welke interventies effectief zijn om het welzijn van zorgprofessionals te bevorderen.
- Deelsessie 4: De dood mag ook worden omarmd
Dialoogsessie door Jeroen Peters en Machteld Stakelbeek
Hoe goed zijn we eigenlijk voorbereid op het feit dat wij tijdelijk op aard zijn? En wat houdt dit in voor het levenspad dat wij kiezen, het durven stilstaan bij wat echt van betekenis is. Onze drive naar lang leven belemmert ons om levensverhalen en keuzes te formuleren, maar ook dat ons afscheid of dat van anderen verdieping kan geven aan ons leven. Verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen staan erg dicht bij patiënten mede door hun skilled-companionship. Maar hoe bewust zet je deze kwaliteit in als het gaat om existentiële vraagstukken?
- Deelsessie 5: Duurzaam inzetbaar met een inspirerende werkomgeving
Workshop door Dr. Catharina van Oostveen en Prof. dr Hester Vermeulen
In deze workshop gaan we in op de grote vraag: Hoe kunnen we samen een werkomgeving creëren die verpleegkundigen inspireert?
Je werkomgeving bepaalt sterk hoe je je werk kunt uitvoeren, de kwaliteit van zorg die je levert, en het werkplezier dat je ervaart. Overkomt die werkomgeving je? Nee, je kunt die zelf beïnvloeden! In deze workshopsessie krijg je handvatten om samen met je team een stimulerende werkomgeving te realiseren. De tips die je zult krijgen zijn gebaseerd op het 5 jarige onderzoeksprogramma RN2Blend -
Gelukkige zorgprofessionals zijn essentieel voor tevreden patiënten. Het welzijn van zorgprofessionals is afhankelijk van veel factoren en bovendien een gedeelde verantwoordelijk. In deze sessie gaan we in op hoe we het welzijn van medewerkers beter kunnen monitoren én bevorderen.
Amber Boskma
-
- Deelsessie 1: Groene verbetering, van idee naar werkelijkheid
Interactieve workshop door Sivera Berben
In deze deelsessie gaan we met de deelnemers uit de verschillende werkvelden actief aan de slag in twee tot drie subgroepen. Samen bekijken we wat we doen op het gebied van groene zorg en waar we nog kansen zien of stappen willen maken. Elk groepje gaat met één idee ook echt ter plekke aan de slag.
- Deelsessie 2: Jouw verpleegkundige invloed op planetaire gezondheid: pak dat leiderschap
Interactieve workshop door Anne Brouwer
Word de duurzame verpleegkundige van de toekomst en ontdek de kracht van planetaire gezondheid en duurzame zorg als jouw basis. In een wereld die schreeuwt om verandering ben jij een belangrijke sleutel tot een gezondere planeet en samenleving. Na deze workshop begrijp je hoe duurzame veranderingen in je dagelijks werk een positieve impact kunnen hebben op onze wereld.
- Deelsessie 3: Welzijn werkt: een werkomgeving die jou versterkt
Interactieve lezing door Amber Boskma
In deze sessie brengen we interventies aan het licht die zijn gericht op het aanpassen van het werk of de werkomgeving. Hierbij wordt duidelijk welke interventies effectief zijn om het welzijn van zorgprofessionals te bevorderen.
- Deelsessie 4: De dood mag ook worden omarmd
Dialoogsessie door Jeroen Peters en Machteld Stakelbeek
Hoe goed zijn we eigenlijk voorbereid op het feit dat wij tijdelijk op aard zijn? En wat houdt dit in voor het levenspad dat wij kiezen, het durven stilstaan bij wat echt van betekenis is. Onze drive naar lang leven belemmert ons om levensverhalen en keuzes te formuleren, maar ook dat ons afscheid of dat van anderen verdieping kan geven aan ons leven. Verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen staan erg dicht bij patiënten mede door hun skilled-companionship. Maar hoe bewust zet je deze kwaliteit in als het gaat om existentiële vraagstukken?
- Deelsessie 5: Duurzaam inzetbaar met een inspirerende werkomgeving
Workshop door Dr. Catharina van Oostveen en Prof. dr Hester Vermeulen
In deze workshop gaan we in op de grote vraag: Hoe kunnen we samen een werkomgeving creëren die verpleegkundigen inspireert?
Je werkomgeving bepaalt sterk hoe je je werk kunt uitvoeren, de kwaliteit van zorg die je levert, en het werkplezier dat je ervaart. Overkomt die werkomgeving je? Nee, je kunt die zelf beïnvloeden! In deze workshopsessie krijg je handvatten om samen met je team een stimulerende werkomgeving te realiseren. De tips die je zult krijgen zijn gebaseerd op het 5 jarige onderzoeksprogramma RN2Blend
De foto's
Was je erbij of ben je benieuwd hoe het eruit zag? Bekijk het uitgebreide fotoalbum.
naar fotoalbum
Terugblik: verslag van een mooie en inspirerende dag
Het congres stond in 2024 in het teken van duurzame zorg. Duurzaam vanwege de impact op het klimaat maar ook duurzaam als het gaat om de inzet van verpleegkundigen. Lees hier een verslag van de donderdag.
lees meerTerugblik: verslag van een mooie en inspirerende dag
Op donderdag 14 november 2024 vond de tweede dag van het verpleegkundig congres Over de Bogen plaats. Net als de dinsdag ervoor stond de dag in het teken van duurzame zorg. Duurzaam vanwege de impact op het klimaat maar ook duurzaam als het gaat om de inzet van verpleegkundigen.
De hal in het Experience Center stroomde 14 november al snel vol met enthousiaste deelnemers. Deels kwamen ze vanuit de organiserende partijen zoals de HAN, het Radboudumc, het Rijnstate, de ZZG zorggroep, Stichting De Waalboog en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Maar ook andere zorginstellingen waren vertegenwoordigd.
Prijzen
Naast interessante lezingen en workshops werden er tijdens het congres drie prijzen uitgereikt aan mooie initiatieven. Alle prijswinnaars ontvingen 500 euro.
Lenny Tange (foto) won samen met Marleen Lovink De Waal professionaliseringsprijs
De Waal professionaliseringsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een onderzoek ter bevordering van de positionering en professionalisering van het verpleegkundig vak. Dit jaar ging de prijs naar
naar promovenda Lenny Tange en verpleegkundig onderzoeker Marleen Lovink van Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc voor de implementatie van de SBAR-methode in het verpleeghuis.
SBAR (Situation, Background, Assessment en Recommendation) is een methode om gestructureerd te communiceren bij acute situaties. Bijvoorbeeld als een verpleeghuisbewoner plotseling lichamelijk of geestelijk verslechterd. Goede communicatie tussen verzorgenden, verpleegkundigen en artsen is dan heel belangrijk. Ondanks de bewezen effectiviteit en de eenvoud van de SBAR, lukt het verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen niet of onvoldoende om de SBAR te implementeren. Het onderzoek van Lenny en Marleen heeft inmiddels inzichtelijk gemaakt dat de rol van de verpleegkundige als leider een cruciale rol betreft.
Ingrid Heijnen won De Maas implementatieprijs
De Maas implementatieprijs is bedoeld voor een verandering die door een professional is geïnitieerd en leidt tot een vernieuwing in de praktijk. Deze editie ging de prijs naar het verkorten van de nuchterduur met het ‘Limondaproject’ van verpleegkundig wetenschapper Ingrid Heijnen van het Radboudumc.
Samen met collega’s Harm van Noort, Getty Huisman-de Waal, Edwin Dierselhuis, Maartje Frijlink, Marga Goossen en Jannie Toussaint-Olde Hengel heeft Ingrid uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van het drinken van een glas limonade twee uur voor een orthopedische ingreep. De eenvoud van de oplossing gecombineerd met het bewezen effect op zowel patiëntcomfort als veiligheid maakt dit project bijzonder en waardevol. De jury was verder positief over het gestructureerde implementatieproces waarbij vele stakeholders zijn betrokken.
De Rijn netwerkzorgprijs werd uitgereikt aan verpleegkundige Saskia Claassen van Allerzorg (specialist in zorg thuis, red.) met het project ‘Ziekenhuis op Wielen’. Patiënten die wat minder goed ter been zijn worden door verpleegkundig specialisten van Allerzorg thuis geholpen bij wondzorg en huidzorg. Door de mensen thuis of in het verpleeghuis te behandelen, kan een opname in het ziekenhuis worden voorkomen. De jury noemde het een mooi project waarin medisch specialistische zorg in een transmuraal netwerk wordt geboden.
Over de Bogen
Over de Bogen is hét verpleegkundig congres in de regio Nijmegen, georganiseerd door de HAN, het Radboudumc, Rijnstate, ZZG Zorggroep, De Waalboog en CWZ. Het congres bestaat uit 2 evenementen waarbij verpleegkundig perspectieven centraal staan. Dinsdag 12 november vond het congres plaats bij de HAN in Nijmegen. Dit symposium was speciaal gericht op transmurale zorg, langdurige zorg en wijkverpleging. Benieuwd naar deze dag? Lees dan hier meer