Programma Woensdag 12 november

Keynotes


Samen slimmer: palliatieve signalering met hulp van technologie Betsie van Gaal en Evi Swinkels

In deze keynote ontdek je hoe technologie jouw klinische blik kan versterken in het signaleren van de palliatieve fase.

lees meer

Samen slimmer: palliatieve signalering met hulp van technologie Betsie van Gaal en Evi Swinkels

Ontdek hoe technologie jouw klinische blik kan versterken in het signaleren van de palliatieve fase. Je leert hoe een algoritme, ontwikkeld samen met verpleegkundigen en verzorgenden, werkt op basis van verslaglegging in het Elektronisch Cliëntendossier (ECD). Deze innovatie kwam tot stand via co-creatie: een intensief traject waarin praktijkkennis en technische expertise samenkwamen. Laat je inspireren door een praktijkvoorbeeld en krijg inzicht in hoe data jou kan ondersteunen, zonder de menselijke maat te verliezen. Je neemt concrete ideeën mee over hoe slimme technologie op een werkbare en mensgerichte manier kan bijdragen aan passende zorg op het juiste moment. 

Over de sprekers

Betsie van Gaal is senior onderzoeker bij het lectoraat Technologie voor Gezondheid en hoofddocent bij de opleiding Verpleegkunde aan de HAN University of Applied Sciences.

Evi Swinkels is promovendus bij het lectoraat Technologie voor Gezondheid en IQ Health, en docent bij de opleiding Verpleegkunde aan de HAN University of Applied Sciences.

 


Gedeelde zorgen, gezamenlijke kracht Marleen Lovink

In deze keynote bespreekt Marleen hoe je goede zorg kunt blijven bieden terwijl er tekorten zijn op de arbeidsmarkt.

lees meer

Gedeelde zorgen, gezamenlijke kracht Marleen Lovink

De ouderenzorg staat voor grote uitdagingen: het aantal ouderen met complexe zorgvragen stijgt terwijl er tekorten zijn op de arbeidsmarkt. Hoe kun je als verpleegkundige en verzorgende toch goede zorg blijven bieden? Eén oplossing is het versterken van interprofessionele samenwerking: zorgverleners met diverse achtergronden werken samen met cliënten, naasten, vrijwilligers en gemeenschappen om de best mogelijke zorg te leveren. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben hierin een spilfunctie. Hun betrokkenheid bij mensen en hun netwerk maakt hen onmisbaar in het organiseren van optimale zorg. Tijdens de lezing hoor je hoe je deze spilfunctie kunt vervullen en welke competenties je daarvoor nodig hebt.

Over de spreker

Marleen Lovink is Verplegingswetenschapper bij het Radboudumc en programmaleider Interprofessioneel samenwerken met naasten en vrijwilligers bij UKON (Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen).

Praktische informatie

  • Locatie: HAN (Kapittelweg 33, Nijmegen)
  • Tijd: 15.30 - 19.00 uur
neem contact op

Deelsessies



Passende zorg voor thuiswonende ouderen met een acute zorgvraag

Wat doe jij als een thuiswonende kwetsbare oudere plots een acute zorgvraag heeft? Wat kun je doen om een onnodige ziekenhuisopname te voorkomen? In deze interactieve workshop nemen we je mee door ons project Acute.Zorg@Home. De workshop combineert praktijkresultaten met reflectie en dialoog, zodat je met nieuwe inzichten én inspiratie teruggaat. Onmisbaar voor iedereen die wil bijdragen aan betere acute ouderenzorg in de wijk. 

Over de sprekers

Lucia uit het Broek is Adviseur Zorg Intensief & Acuut en Verpleegkundig Onderzoeker.

Judith Douma is wijkverpleegkundige en verpleegkundig onderzoeker.

 



'Je digitale mentor' als steun in de wijkverpleging

Uit landelijk onderzoek blijkt dat wijkverpleegkundigen voor eenzelfde cliënt 0 tot 20 uur zorg per week indiceren. Om deze grote verschillen tegen te gaan, kun je de ‘digitale mentor’ inzetten. Deze tool helpt je om het verpleegkundig proces te stroomlijnen en de focus te verleggen naar gezamenlijke besluitvorming. De tool biedt bovendien vragen waarmee je je cliënt uitdaagt meer na te denken over zijn eigen leven.  

Over de spreker

Vanessa Schroer is wijkverpleegkundige en Chief Nursing Officer bij Sensire.



Zorgverandering begint bij jou: durf te leiden, durf te bewegen

In de steeds complexer wordende ouderenzorg is verandering onvermijdelijk. Bewoners hebben intensievere zorg nodig, teams staan onder druk en systemen schieten soms tekort. Juist in deze realiteit is er behoefte aan professionals die durven opstaan: mensen met lef, visie en hart voor de zorg. Dáár komt rebels leiderschap in beeld. Rebels leiderschap betekent dat je buiten de lijntjes durft te kleuren - niet om regels te negeren, maar om betere zorg mogelijk te maken. Je leert hoe kleine, moedige acties – zoals het doorbreken van routines of het stellen van kritische vragen – kunnen leiden tot echte vernieuwing. Je gaat aan de slag met herkenbare voorbeelden en krijgt handvatten om zelf het verschil te maken, vanuit jouw rol en vakmanschap. Of je nu verzorgende, verpleegkundige of teamlid bent: jij kunt beweging brengen. Durf te leiden, durf te bewegen! 

Over de spreker

Jolanda Uijen is beleidsmedewerker en verpleegkundige bij Stichting de Waalboog. Bij UKON (Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen) heeft ze als aandachtsgebied de zorg en verpleegkundig leiderschap.



Samen slimmer communiceren: hoe krijg je een team in beweging?

In de hectiek van de dagelijkse praktijk in het verpleeghuis is effectieve communicatie tussen de verpleging en verzorging met de medische dienst belangrijk. Toch gaat het daar vaak mis, structuur ontbreekt nogal eens en relevante informatie wordt gemist in de melding over een veranderd lichamelijk of geestelijk functioneren van een bewoner. Gebruik van de SBAR-methode (Situation, Background, Assessment, Recommendation) helpt om helder, gestructureerd en doelgericht te communiceren. Essentieel voor veilige zorgverlening en efficiënte samenwerking in de zorg.

Tijdens de workshop staan twee vragen centraal: wat is de meerwaarde van SBAR en hoe zet je je leiderschapsskills in om je team te motiveren tot gebruik van de SBAR in de praktijk? De workshop biedt praktische handvatten om collega’s op een positieve manier in beweging te krijgen. De workshop is bij uitstek geschikt voor zorgprofessionals die het verschil willen maken in teamcommunicatie én in het stimuleren van professioneel gedrag binnen hun eigen werkomgeving.   

Over de sprekers

Marleen Lovink is Verplegingswetenschapper bij het Radboudumc en programmaleider Interprofessioneel samenwerken met naasten en vrijwilligers bij UKON (Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen). 

Lenny Tange is verpleegkundig specialist, onderzoeker en promovendus op het SBAR-project. Ze werkt bij SVRZ (Stichting Voor Regionale Zorgverlening) in Zeeland en bij het UKON.


Teams van de toekomst, van diploma- naar talentgericht werken

Astrid Wolters

info volgt nog