Een stroom van kennis
Net als de rivieren de Rijn, de Maas en de Waal stroomt kennis door naar het onderwijs en de praktijk van alle dag. In een breed netwerk, via diverse stromen en kanalen, doen we inspiratie en ideeën op. Tijdens het congres op donderdag 14 november worden daarom drie prijzen uitgereikt.

De Maas implementatieprijs
Voor een verandering die door een professional geïnitieerd is en leidt tot een vernieuwing in de praktijk.
lees meerDe Maas implementatieprijs
Deze wordt jaarlijks uitgereikt voor een verandering die door een professional geïnitieerd is en leidt tot een vernieuwing in de praktijk. De vorm kan heel divers zijn zoals een implementatietraject op de werkplek of opschaling verandertraject. Kenmerkend is dat het interprofessioneel is ingestoken.
Achtergrond
Verbeter jij de zorg met wetenschappelijke inzichten? Integreer je vernieuwingen in de dagelijkse praktijk? Jij bedenkt ideeën, voert ze uit, en breidt ze uit naar andere praktijken. Door te experimenteren en leren, breng je verandering in het dagelijks werk.
Door vernieuwingen op deze wijze vorm te geven, deel je met elkaar kennis en doe je aan kenniscreatie. De praktijk breng je zo steeds met elkaar naar een hoger niveau. Hierdoor groeit de kenniscirculatie van zorg (EBQI – Evidence based quality improvement) met als uitgangspunt een leven lang leren. Denk aan: Safety 2, passende zorg en kwaliteit- en veiligheidsvraagstukken.
Geïmplementeerde verandering die leidt tot een vernieuwing
Jaarlijks wordt de Maas implementatieprijs uitgereikt voor een geïmplementeerde verandering die door een verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist geïnitieerd is en leidt tot een vernieuwing in de zorgpraktijk. De vorm kan heel divers zijn zoals een implementatietraject op de werkplek of opschaling door een verandertraject. Kenmerkend is dat het interprofessioneel is ingestoken en in samenwerking met patiënten tot stand is gekomen.
Algemene uitgangspunten
-
Degene die het onderzoek, initiatief of project voordraagt voor de prijs heeft een verpleegkundige of verzorgende achtergrond of een duidelijke link met de beroepsgroep.
-
Er wordt inzichtelijk gemaakt waarom de implementatie of vernieuwing nodig is voor de praktijk.
-
De implementatie of vernieuwing is onderbouwd met inzichten uit wetenschappelijk of praktijkgericht onderzoek.
-
Er is in een interprofessioneel team samen gewerkt, met patiënten, cliënten of burgers.
Specifieke criteria
De implementatie of verbetering beïnvloedt direct of indirect toekomstbestendige zorg voor patiënten, cliënten, of burgers (kwaliteit van zorg), het werkplezier van professionals, of de organisatie (bijvoorbeeld kosten).
-
De implementatie of verbetering is systematisch aangepakt via een stappenplan of een implementatie theorie.
-
De implementatie of verbetering vindt plaats in de verpleegkundige zorgpraktijk, ongeacht de setting.
-
De implementatie of verbetering is geborgd en dit wordt aangetoond.
-
De implementatie of verbetering kan opgeschaald worden of in de eigen setting of in andere settings.
-
De patiënt of cliënt is vanaf het begin en gedurende het hele project betrokken bij de implementatie of verbetering.
-
De vernieuwing verrijkt de (implementatie)kennis voor de verpleegkundige, verzorgenden of verpleegkundig specialist.
Hoe win je deze prijs?
Geef in een korte motivatie (een A4) aan wat de innovatie inhoudt en waarom jij deze prijs verdient.
De Maas Implementatieprijs wordt gekozen door juryleden uit diverse organisaties. De jury bepaalt een top 3. Vervolgens wordt aan de finalisten gevraagd om een korte pitch (volledige vrijheid) te houden om de vernieuwing te presenteren en aan te geven waarom deze vernieuwing de winnaar moet zijn van de Maas implementatieprijs.
Doe je mee? Meld je via Inschrijven Maas implementatieprijs

De Rijn netwerkzorgprijs
Voor een verpleegkundige die netwerkzorg mede heeft geïmplementeerd en daarbij de persoonsgerichtheid hoog in het vaandel had staan.
lees meerDe Rijn netwerkzorgprijs
Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan een verpleegkundige die netwerkzorg mede heeft geïmplementeerd en daarbij de persoonsgerichtheid hoog in het vaandel had staan.
Achtergrond
In de zorg is het werken in netwerken steeds belangrijker, de patiënt bevindt zich tenslotte in een netwerk van zorgverleners en beweegt zich door alle muren van onze organisaties heen. Tevens ligt er een maatschappelijke opdracht om de juiste zorg op de juiste plek te verlenen. De zorg moet anders georganiseerd worden om toegankelijk, betaalbaar, betaalbaar en van hoge kwaliteit te blijven, want de huidige aanpak loopt vast. Het Integrale Zorg akkoord (IZA) stelt dat zorg de komende jaren steeds meer thuis zal plaatsvinden. Dankzij nieuwe operatietechnieken herstellen mensen sneller en zijn ziekenhuisopnames korter. Bij chronische ziekten zoals hartfalen, COPD en diabetes ligt de nadruk op preventie via monitoring, en begeleiding op afstand. Dit vereist samenwerking tussen ziekenhuizen, wijkzorg, ambulancediensten, huisartsen en GGZ. Passende zorg, afgestemd met de patiënt en dicht bij huis, is de oplossing voor de uitdagingen in de zorg. Het gaat om integrale zorg zonder transmurale grenzen.
Het bevorderen van integrale netwerkzorg
De Rijn netwerkzorgprijs richt zich op projecten die integrale netwerkzorg bevorderen. De prijs wordt toegekend aan een verpleegkundige die netwerkzorg implementeert met een focus op persoonsgerichtheid. De prijs is voor de verpleegkundige die actief is in een transmuraal netwerk. Projecten of initiatieven moeten gericht zijn op:
- Bevorderen van geïntegreerde zorg door en voor verpleegkundigen, verzorgenden, en verpleegkundig specialisten
- Versterken van de rol van deze professionals bij het opzetten van netwerkzorg
- Bevorderen van persoonsgerichte, toegankelijke, betaalbare en kwalitatief hoogwaardige zorg voor alle Nederlanders
- Stimuleren van de juiste zorg op de juiste plek en het delen van kennis hierover onder zorgprofessionals
Algemene uitgangspunten
-
De voordrager van het project of initiatief heeft een achtergrond als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist.
-
Het project toont aan dat er persoonsgericht in een netwerk wordt gewerkt met actieve betrokkenheid van patiënten of cliënten.
-
Het project of initiatief is gericht op een transmuraal netwerk.
-
Verpleegkundigen, verzorgenden of verpleegkundig specialisten zijn betrokken bij de totstandkoming, uitvoering en evaluatie.
Specifieke criteria
-
Het initiatief sluit aan bij het concept ‘Integrale zorg in een netwerk zonder transmurale grenzen’.
-
Het project of initiatief is overstijgend en interprofessioneel georganiseerd.
-
De patiënt/ cliënt staat centraal en is betrokken bij het initiatief of project.
-
Het project of initiatief bevordert de bijdrage van verpleegkundigen aan transities en uitdagingen in het transmurale zorglandschap en het vormgeven van toekomstbestendige zorg.
-
Het toont de impact op de praktijk in termen van waardecreatie of kennisbenutting.
Hoe win je deze prijs?
Geef in een korte motivatie (1 A4) aan wat het project | initiatief inhoudt en waarom jij deze prijs verdient.
De Rijn netwerkzorgprijs wordt gekozen door juryleden uit diverse organisaties. De jury bepaalt een top 3. Vervolgens wordt aan de finalisten gevraagd om een korte pitch (volledige vrijheid) te houden om het onderzoek, initiatief of project te presenteren en aan te geven waarom het onderzoek, initiatief of project – de winnaar moet zijn van de Rijn netwerkzorgprijs.
Doe je mee? Meld je aan via Inschrijven Rijn netwerkzorgprijs!

De Waal professionaliseringsprijs
Voor een onderzoek ter bevordering van de positionering en professionalisering van het verpleegkundig vak.
lees meerDe Waal professionaliseringsprijs
Wordt uitgereikt aan een onderzoek ter bevordering van de positionering en professionalisering van het verpleegkundig vak.
Achtergrond
De gezondheidszorg in Nederland verandert snel. Zo is er een sterke toename van het aantal zorgvragen, maar ook een sterke toename in de complexiteit van deze zorgvragen. Steeds vaker worden (digitale) technieken ingezet en volgen innovaties elkaar snel op. De verwachting is dat in 2040 1 op de 4 personen in de zorg moet werken om aan de zorgvraag te kunnen voldoen. Daar komt bij dat het aantal verpleegkundigen die vroegtijdig het vak verlaten alleen maar stijgt en er grote personeelstekorten verwacht worden. Dit alles zorgt voor een grote maatschappelijke uitdaging om de gezondheidszorg nu en in de toekomst toegankelijk, van goede kwaliteit en betaalbaar te houden. De verpleegkundige speelt een cruciale rol in dit snel veranderende zorglandschap.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de verpleegkundige zich kan positioneren en professionaliseren om deze rol te pakken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen geboeid worden om het vak uit te gaan voeren, ze te binden en vervolgens te behouden? Hoe wordt positionering en professionalisering van verpleegkundigen gestimuleerd om niet alleen met het snel veranderend zorglandschap mee te kunnen bewegen maar hier ook daadwerkelijke een bijdrage aan te leveren?
De Waal professionaliseringsprijs richt zich op dit soort vraagstukken. Hierbij gaat het om verschillende uitvoeringen van onderzoek gericht op:
-
Het werken in de driehoek (combinatie onderzoek, onderwijs, praktijk).
-
Het bevorderen van een kritisch reflectieve houding en verpleegkundig leiderschap.
-
Het versterken van het professionele zeggenschap en professionele identiteit.
-
De juiste skills-mix van de verpleegkundige/professionele teams.
-
Het kennisniveau van de verpleegkundige.
Algemeen uitgangspunt
-
Er wordt inzichtelijk gemaakt waarom positionering en/of professionalisering van de verpleegkundige nodig is.
-
Het onderzoek is gericht op de individuele verpleegkundige, het team of de organisatie.
-
Verpleegkundigen zijn betrokken in de totstandkoming, uitvoering en evaluatie.
Specifieke criteria
-
Er wordt inzichtelijk gemaakt wat ervoor nodig is om de verpleegkundige te positioneren en/of professionaliseren.
-
Er wordt inzichtelijk gemaakt hoe het onderzoek kan bijdragen aan de huidige en toekomstige uitdagingen in het zorglandschap.
-
Het onderzoek bevordert de bijdrage van verpleegkundigen aan de transities en uitdagingen in het zorglandschap.
-
Het onderzoek draagt bij aan binden, boeien en behouden van verpleegkundigen.
-
Er wordt inzichtelijk gemaakt wat de impact is op de praktijk.
Doe je mee? Meld je aan via Inschrijven Waal professionaliseringsprijs!